Friday, September 13, 2024
Ana SayfaArticlesENG - ABD'nin terörizmin destekçilerine karşı adalet kanununu değerlendirme sempozyumu

ENG – ABD’nin terörizmin destekçilerine karşı adalet kanununu değerlendirme sempozyumu

Sonuç Bildirgesi

ABD’nin çıkardığı bu kanun ABD mahkemelerine bağımsız devletleri yargılama yetkisi vermektedir. Hâlbuki Milletlerarası hukuk; devletlerin egemenliği ve eşitliği prensipleri üzerine kurulmuştur. Bu kanun ile “devletlerin egemenliği ve eşitliği” ilkesi açıkça ihlal edilmiştir.

Bu kanun, sadece milletlerarası hukukun temel ilkelerini değil, hukukun genel ilkelerini de ihlal etmektedir. Kanunun etkileri, sadece iki devletle sınırlı kalmayacak, başka devletleri de etkileyecektir. Güçlü olan devletler, zayıf olan devletler üzerinde baskı kurmaya, şiddet uygulamaya kalkacaktır. Bu durum büyük kaosa sebep olacaktır.

Bu kanun Milletlerarası hukukun önemli ilkeleri olan; egemenlik ilkesine, eşitlik ilkesine, iç işlerine karışmama ilkesine, dostane çözüm ilkesine, cezaların şahsiliği ilkesine, adil yargılama ilkesine aykırıdır. Yine hukukun temel ilkelerinden olan iyi niyet ve hakkın kötüye kullanılmaması ilkelerine de aykırıdır.

Bu kanun suç işleyen kişileri cezalandırmak yerine devletleri ve devlet yöneticilerini hedef almaktadır. Bağımsız devletlerarasındaki bir uyuşmazlığın, devletlerden birinin yerel mahkemesinde görülmesi yönünde yapılan düzenleme, milletlerarası hukuk açısından yok hükmündedir.

Bu kanunun devletlerarasındaki ilişkileri bozacağını ve hukuka aykırı olduğunu Amerikalılar da bilmektedir. Zira Beyaz Saray Basın Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından Başkan Obama’nın vetosunun hükümsüz kılınarak kanun tasarısının kabulünün, yasama organının yaptığı en utanç verici işlem olduğunu belirtmiştir.

ABD bu kanuna ve kanuna dayanan mahkeme kararına istinaden bir devletin mal varlığına el koyması durumunda mütekabiliyet ilkesi gereği ABD’nin de o ülkede bulunan malvarlığına el konulabilecektir. Dolayısıyla bu kanun ve uygulaması milletlerarası hukukun terk edilerek ihkak-ı hakka dönüş anlamı taşımaktadır. Bu yönüyle kanun dünya barışını tehdit eder niteliktedir.

Sonuç itibariyle kanun birçok hukuk kuralını ihlal eder niteliktedir. Haklı olanı değil güçlü olanı üstün tutan bu kanun güçlünün zayıfa tahakkümü ve hukuka aykırı zor kullanmanın yolunu açması nedeniyle küresel barış ve insanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Zira hedef ve yargılamaya muhatap devlet veya devletlerin egemenlik haklarını ihlal niteliğinde olduğundan esasen bir nevi savaş ilanı anlamına gelmektedir.

İstanbul 11.11.2016

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments