Cuma, Nisan 12, 2024
Ana SayfaUncategorizedİsrail'in İlhak Planına Karşı Basın Açıklaması

İsrail’in İlhak Planına Karşı Basın Açıklaması

Dünyanın uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden birçok krizden geçtiği bir dönemde, İsrail işgal altındaki Filistin’de Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etmeye çalışıyor. Bu yaptığı insanlığa karşı bir suç, Filistin halkına karşı bir savaş suçu ve uluslararası hukuk kurallarına karşı açık bir ihlal teşkil etmektedir. Bu durum müzakereleri canlandırmaya, bölgesel barışa ve iki devletin çözümüne herhangi bir katkıda sunmayacaktır.

İşgal altındaki bölgelerin ilhak edilmesi, Birleşmiş Milletler Antlaşması ve Cenevre Sözleşmelerine karşı “tehlikeli bir ihlalidir” ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu tarafından onaylanan temel ilkeye aykırıdır. Keza bu ilke toprakları savaş veya güçle ele geçirmeyi reddetmektedir.

İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da kanunlarını, egemenliğini ve yönetimini dayatmayı amaçlayan her kararı uluslararası hukuki bir etkiye sahip olmayacaktır. Uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oluşturacak ve insan haklarına açık ve sistematik bir ihlal sayılacaktır. Bölge siyasi istikrarsızlık durumuna girecek ve insani çileyi artıracak askeri çatışmalara ve savaşlara yol açacaktır.

İsrail’in ilan edilen ilhak planları, tüm dünyanın görmesi ve duymasıyla gerçekleşen ve de işgalci varlığın fiili ortağı olan Amerikan yönetiminin desteği ve talimatları ile, Ürdün Vadisi’nin çoğunda ve Batı Şeria’daki tüm yasa dışı İsrail yerleşimlerinde egemenliği genişletecektir.

Uluslararası Hukukçular Birliği, bu ilhakla yüzleşmek için Arap, İslami ve uluslararası eylem çağrısında bulunmaktadır.

Arap ve Müslüman toplulukları, acil toplantı yaparak ve aşağıda belirtilenler çerçevesinde pratik kararlar almaya davet ediyoruz:

  1. Meşru Filistin’deki direnişi her yol ve araçla desteklemek.
  2. İsrail’i bölgesel ve uluslararası düzeyde tecrit etmek.
  3. Filistin güçlerini ve gruplarını, zafere ulaşıncaya kadar bölünmekten vazgeçmeyi ve kendilerine karşı açılan savaşa karşı meşru zeminde liderlik etmek için birleşmeye davet ediyoruz.
  4. Dünyanın özgür İnsanlarını, İsrail’in devam eden öldürme, yerinden etme, göç ettirme, yerleşme, Yahudileştirme, tutuklama ve esir alma suçlarından caydırmak için hızla harekete geçmeye çağırıyoruz.
  5. İsrail’in uyuşmazlığına ve kural tanımazlığına karşı, tüm dünyada gösteri, yürüyüş ve meşru kitle faaliyetlerine davet ediyoruz.

Filistin halkının en başta kendi kaderini tayin etme hakkı ve bağımsız devletini ikamet etme hakkı olmak üzere anavatanlarında ve topraklarında varlığını tehdit eden ve meşru haklarını ihlal eden İsrail’i daha fazla işgal altındaki toprakları ilhak etmek için yasa dışı icraatlarında desteklemede ve cesaretlendirmede ABD’nin olumsuz rolünün de kınanmasını talep ediyoruz.

Kamuoyuna Saygı ile Sunarız.

Necati CEYLAN
Avukat
Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri

FİLİSTİN-AÇIKLAMA-TÜRKÇE

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments