Cumartesi, Nisan 13, 2024
Ana SayfaUncategorizedMısır'da Tutuklulara Verilen İdam Cezalarıyla İlgili Basın Açıklaması

Mısır’da Tutuklulara Verilen İdam Cezalarıyla İlgili Basın Açıklaması

Mısırda gerçekleştirilen askeri darbeden sonra güvenlik güçleri Rabia el-Adeviye Meydanı’nda gösteri yapan sivillere karşı katliam yapmış, kadın,  çocuk ve yaşlılar da dahil olmak üzere binden fazla kişiyi öldürmüştür. Uluslararası hukukun koruduğu protesto hakkını kullanan vatandaşlara karşı yapılan bu katliam insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Darbeden sonra ülkede birçok insan hakkı ihlali kamu görevlileri eliyle yapılmıştır.

Son olarak Mısır Yargıtayı, tutuklu bulunan 12 Mısırlı vatandaşın haklarındaki idam kararının infaz edilmesine ilişkin nihai kararını 14 Haziran 2021 Pazartesi günü vermiştir. Bu sanıkların adil yargılanma hakları muhakeme safahatında ihlal edilmiştir. Adil yargılanma hakkı ihlal edilerek verilen idam kararı bir insanın en değerli varlığı olan hayat hakkını haksız olarak ortadan kaldırma sonucu doğurmaktadır. Uluslararası Hukukçular Birliği bu büyük haksızlığı şiddetle kınamaktadır. Askeri darbeye karşı olanların evrensel hukukun hak olarak gördüğü protesto hakkının kullanılması suç  olamaz. Mahkemenin, cezaevinde tıbbi ihmal sonucu hayatını kaybedenler hakkında açılan davanın reddine karar vermesi de kabul edilemez. Cezaevinde tutuklu bulunan kişiler  özgürlüklerinden ve kendilerini tıbbı tedavi imkanından mahrum oldukları için devletin onları koruma zorunluluğu vardır.

Uluslararası Hukukçular Birliği, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni, Avrupa Komisyonu Komiserini ve tüm insan hakları ve medya kuruluşlarını bu haksız cezaların infazının durdurulması ve daha fazla vatandaşın hayatını hiçe saymamaları için Mısır makamlarına baskı yapmaya  çağırıyor. Aynı zamanda uluslararası toplumu, cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde tutulan on binlerce düşünce mahkumu ve siyasi düşünürün bulunduğu Mısır’da insan haklarını savunmaya  çağırıyor. Bu nedenle, biz Uluslararası Hukukçular Birliği olarak; siyasi saikle hukuka aykırı olarak verilmiş idam cezalarına karşı  çıkıyoruz.

Siyasi nedenlerle verilen ve infaz edilen idam kararları tarihin karanlık dönemlerinde uygulanmıştır.  Özü itibarıyla düşünen insanı cezalandıran bu tür siyasi kararlar artık tarihte kalması gerekir. Mısır mahkemeleri tarafından siyasi saikle verilen idam cezalarının infazının durdurulması bir zorunluluktur.

Avukat Necati CEYLAN
Uluslararası Hukuk ular Birliği Genel Sekreteri

UHUB-Basin-Aciklamasi

،بيان-صحفي-الاتحاد-الدولي-للحقوقيين

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments