Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaUncategorizedTunus’ta Yaşanan Antidemokratik Faaliyetleri Şiddetli Kınama Bildirgesi

Tunus’ta Yaşanan Antidemokratik Faaliyetleri Şiddetli Kınama Bildirgesi

Uluslararası Hukukçular Birliğinin Tunus’ta Yaşanan Antidemokratik Faaliyetlere, İnsan Hakları İhlallerine, Gannuşi Ve Beraberinde Gelen Siyasi Tutuklamalara, Tüm Yasal Siyasal Faaliyetlere Karşı Yapılan Yasaklara, Tüm Tunus Halkına Yapılan Bu Kirli Müdahalelere İnsan Hakları Örgütümüzün Şiddetli Kınama Bildirgesidir:

2011’deki çok partili hayata geçiş sonrası demokratik anlamda önemli yol kat eden Tunus Cumhuriyeti, maalesef bu günlerde çok ciddi siyasi sorunlarla boğuşmak zorunda bırakılmaktadır. Tunus siyaseti, Başkan Kais Sait tarafından 2023 yılı itibariyle bir süredir devam eden tutuklama ve süregelen siyasi yasaklamalar ile çalkalanırken, buna 17 Nisan 2023’te bir yenisi daha eklenmiş ve Tunus Cumhuriyeti’nin ‘ilk çok partili seçiminin galibi’ siyasi oluşum olan Nahda Partisi’nin lideri, Meclis Eski Sözcüsü, Milletvekili Raşid Gannuşi’yi, tam iftar saatine denk getirecek şekilde gözaltına işlemleri yapılmıştır. Gannuşi, en temel insani ihtiyaçlarından mahrum bırakılmış, tansiyon sorunu olduğu bilinmesine rağmen ilaçları verilmemiş, zor koşullar altında 20 Nisan Perşembe gece yarısına kadar ‘Terör Propagandası’ gerekçesi ile askeri bir üste ‘aç-susuz’ tutulmuştur.

İlgili gerekçe, sosyal medyada uzun bir konuşmanın ‘algı oluşturacak şekilde’ kesilip servis edilmesinden kaynaklı olduğu öğrenilmiştir.

Baskıcı ve hukuk dışı faaliyetler bununla kalmamış, konutunda ‘gece aramaları’ yapılmış, o dakikada birlikte olduğu eniştesi de, olaylar ile ilgisi olmamasına rağmen kendisi ile birlikte sebepsiz şekilde gözaltına alınmış, iş yerleri ve parti binaları aranmış;

Nahda Partisi’in tüm organizasyon-toplantı-siyasi ve demokratik faaliyetlerine yasak getirilmiş, bununla da yetinmeyip, koalisyon içinde olduğu ancak tamamen farklı görüşe haiz partiye de yasak getirilmiş, Demokrasi susturulmuştur.

Tüm bu yaşananlar, Mv. Gannuşi’nin; Kais Sait hakkında söylediği ‘cumhurbaşkanı devlete darbe yapmaktadır’ söylemini de destekler niteliktedir. Ortada bir siyasi kriz varsa, diğer demokratik sesleri susturmaya çalışan oluşum, anti-demokratik ve darbeci hüviyetindedir.

Dolayısıyla, ‘dokunulmazlığı olan’ bir milletvekilini-meclis sözcüsünü, hukuka ve yasalara aykırı şekilde tutuklamak, bir hukuk garabetidir. Tunus Devletince yapılmış başvuru ile, Afrika İnsan Hakları İzleme Mahkemesi’nce alınan karar gereği; ki bu karar Tunus Devleti tarafından da tanınmaktadır, Sn. Gannuşi hala milletvekili ve bir siyasi kişiliktir.

Bugün (20.04.2023) itibariyle hakkında dayanaksız şekilde tutuklama kararı verilen Gannuşi, ailesi ve akrabaları ile görüştürülmemekte;

Hukuksuz şekilde Avukatlarına gösterilmemekte, tutuk kararı dahi olağan dışı şekilde ‘gece yargılamaları’ ile verilmektedir. Tüm bunlar, demokrasiyi gerileten, baskıcı, polis devlet duruşuna haiz bir anlayışın sonucudur. Siyasiler, özgür düşüncelerini dile getirebilmeli, bunlar çarpıtılmamalı, hiçbir şekilde de yasama dokunulmazlığı gereği gözaltı-tutukluluk almamalıdır. Muhalefet ve İktidar, bir ülkenin ve halkının kalkınabilmesi için, en başta adalet çerçevesinde ve birlikte ‘devletin yararına’ siyasi faaliyetlerini sürdürebilmelidir.

Tunus’ta ise, seslerin susturulması ve tekdüze anlayışın dayatılmasına dair bir ihtilal gerçekleşmektedir.

19.04.2023, gece saat 8’de (yine yaklaşık iftar saatleri) başlayan son yargılama, sabaha karşı saat 6’da sona ermiş, savcılık makamı Gannuşi’nin ‘devleti ortadan kaldırmaya yönelik yasadışı faaliyetler’ nedeni ile tutuklanmasını talep etmiş, yargılama hakimliğince bu garabet talep kabul edilmiş, Adalet sistemi Başkan Kais Sait’e tahsislenmiştir.

Nitekim ilgili suçlama, sonuçları itibariyle uzun süreli hapis ya da doğrudan idama gönderen kararlara yol açabilecek risktedir.

Tunus Adli ve İdari Makamlarını HAKKANİYETE DAVET EDİYOR, Gannuşi ve beraberindeki diğer tüm siyasi tutukluların serbest kalmasını istiyoruz.

Kais Sait ve ekibini İnsanlık Dışı Fiilleri nedeniyle KINIYOR;

Bu Çılgınca ve İnsan Haklarına Aykırı Anlayıştan TEZ VAKİTTE DÖNÜLMESİ GEREKTİĞİNİ tüm demokratik ve insani değerler adına haykırıyoruz.

                                                                       International Jurists Union

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments